Mokkapot-tips: Back to the Moka Pot

Kávékalmár heeft een bijzonder vermakelijk filmpje geplaatst met metingen en mokkapot-tips. Iedereen kan lekkere koffie zetten met een mokkapot en een bitter resultaat voorkomen door een paar simpele trucs toe te passen. De belangrijkste factor hierbij, aldus de Hongaarse makers, is de temperatuur van het water dat door het koffiemaalsel vloeit. Die temperatuur bepaalt voor het grootste deel de smaak van je koffie.

Je dacht dat de watertemperatuur bij een mokkapot niet te beïnvloeden was?

Stuur de watertemperatuur

Misschien verrassend, maar volgens de makers van het filmpje is het een behoorlijk brede range waarbinnen je de temperatuur kunt sturen: tussen de 60 en 125ºC. De ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien om de temperatuur te manipuleren zijn:

  • temperatuur van het gebruikte water (wel of niet voorverwarmd)
  • hoeveelheid water (beïnvloedt de water/lucht-ratio)
  • maalgraad van de koffie
  • hoe stevig de gemalen koffie is aangedrukt
  • wel of geen ventiel-gewicht op het koffiepijpje (= Bialetti Brikka versus een reguliere mokkapot)

Meten is weten

In het filmpje worden vier sensoren in en op het mokkapotje geplaatst:

  1. in het waterreservoir
  2. binnenin de filtertrechter (meet de temperatuur midden in de gemalen koffie)
  3. bovenin het koffiereservoir
  4. op de buitenkant van het koffiereservoir

Tijdens het brouwen van een mokka-espresso wordt de temperatuur op vier plaatsen gemeten, waarbij de sensor in de ‘koffie-cake’ (de gemalen koffie in de filtertrechter) de belangrijkste is. Hoe langer de koffie-cake aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, hoe bitterder de smaak van de koffie zal zijn.

In één van de metingen, waarin er voorverwarmd water in de Brikka werd gebruikt, kwam de temperatuur 35 seconden lang boven de 100ºC. Dit komt overeen met mijn eigen ervaring: de Brikka levert de lekkerste koffie op wanneer  je hem opzet met koud water. Water voorverwarmen kun je toch beter bewaren voor een reguliere mokkapot, zonder een ventiel die de koffie iets langer tegenhoudt voordat het bovenuit spuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *